Informatie over het boek

Informatie over het boek

“TRIADISME. Mensen, werelden, puzzels, zorg”

Eite Veening, 2019, 400 pagina’s, € 29,95 – ISBN 978-94-02185-80-5

Verkrijgbaar via de boekhandel of Bol.com.

Op de achterflap staat te lezen:

“Vraagt u zich wel eens af hoe het toch kan dat we als mensen zo veel problemen hebben en maken?

In dit boek vindt u een antwoord: we leven namelijk allemaal in drie echt heel verschillende werkelijkheden (“werelden”) en we hebben in elk van die werkelijkheden drie heel verschillende soorten puzzels op te lossen en we werken onszelf in de problemen als we die werkelijkheden en puzzels niet zorgvuldig onderscheiden en verbinden.

Dan is ook nog te lezen dat we onszelf en elkaar over dat oplossen van al die problemen en puzzels drie soorten echt verschillende verhalen vertellen. En ook dan geldt: uit elkaar houden! Als we onvoldoende onderscheiden maken, dan geldt wat de 18de-eeuwse filosoof Berkeley schreef: “Eerst werpen wij het stof op en dan klagen we dat we niets kunnen zien”.

Dus: het gaat hier om drieheid; eenheid is een verleidelijk, maar soms ook riskant sprookje.

Het eerste deel van dit boek gaat over de werkelijkheid van die drie “werelden” (daarom Triadisme) en het tweede deel gaat over die puzzels en die verhalen en omdat dit boek niet over alles in ons mensenleven kan gaan, gaat het in dat tweede deel vooral over puzzels in “de zorg”: zelfzorg, mantelzorg en professionele zorg. Dan zal blijken dat voor dat Triadisme geldt wat Lewin ooit schreef: “Niets is zo praktisch als een goede theorie”! Wat in dit tweede deel wordt uiteengezet is handig voor het nadenken over alle vragen, problemen, puzzels in het hele leven.

Dit boek biedt denkgereedschap voor grote en trage vragen; dit boek geeft zeker antwoorden, maar laat ook zien op welke vragen geen antwoorden mogelijk zijn en waarom dat zo zal blijven. Dit boek is een uitdagende uitnodiging om na en door te denken!

De auteur is een filosoof met een consultatiepraktijk en intussen met pensioen, na jaren werkzaam geweest te zijn in een aantal scholingsbanen (onderwijsmanager, docent) in de professionele zorg. Hij promoveerde in 1998 op een proefschrift over de drie-wereldentheorie van Karl Popper en bouwt daar in dit boek op voort.”